2015. április 22., szerda

A Föld napja a Gellért hegyen

A Zöld Hiúzok munkacsoport beszámolója 

2015. április 19-én vasárnap csatlakoztunk az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület Ökológiai csoportjának akciójához, akik a Főkerttel együttműködésben szervezték meg a már hagyományosnak számító „takarító” programot. A csoport nem csupán környezetvédelmi tevékenységeket folytat, céljuk, hogy felébresszék az emberek felelősségérzetét a környezet, a Föld iránt.

Gellért püspök szobránál volt a találkozó, majd rövid eligazítás után mindenki megtalálta a neki testhezálló feladatot. A szervezők már rutinosak voltak, valamennyiünknek biztosították a különböző munkákhoz szükséges eszközöket, illetve frissítőként ásványvizet kínáltak.
A résztvevők egy csoportja a szobor melletti díszkorlátokat festette, mások a hordalékot távolították el a vízelvezető árkokból, míg megint mások szemetet szedni indultak a sétányokon és a Citadella tövénél. Karitász csapatunk ez utóbbi feladatokban képviseltette magát.

Az Egyesület felhívására szerencsére szép számban jelentkeztek önkéntesek, sokan közülük diákok voltak, akik a kötelező gyakorlatukat töltötték le, de ez a lelkesedésüket cseppet sem befolyásolta, öröm volt látni, hogy milyen nagy lendülettel vetették bele magukat a munkába. Erre szükség is volt, mert tennivaló akadt bőven, sajnos sok olyan terület volt a hegyen, ahol a munkát csak abbahagyni tudtuk, befejezni nem. A kevésbé szem előtt lévő helyeken, fák és bokrok között halomban állt a szemét, az avar csak elvétve takarta el azt. Rengeteg törött üveg, műanyag zacskó, fém és egyéb hulladék hevert a levelek között a fűben. Nagy megrökönyödésünkre sok kocsi alkatrészre is bukkantunk (ablaktörlőlapát, gumi…stb.), egy fél autót össze lehetett volna szerelni a megtalált darabokból.

A szervezőktől megtudtuk, hogy évente kétszer – tavasszal és ősszel – rendezik meg ezt az akciót, immáron tíz éve. Célunk, hogy a jövőben a Zöld hiúzok munkacsoport közreműködésével a Pálferis Karitász önkéntesei is minél nagyobb számban képviseltessék magukat az eseményen.