2015. április 30., csütörtök

Öreg fák felmérése a Normafán

A Zöld Hiúzok munkacsoport beszámolója:

A WWF Magyarország 2014 elején kezdte el felmérni a Normafa környékének idős fáit. Munkájuk célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet e terület különleges természeti értékeire. A felméréseket idén is folytatják, melyhez rendszeresen keresik a természetkedvelő önkénteseket.

Egy ilyen felhívásra jelentkezett Karitász csapatunk is, így 2015. április 26-án volt szerencsénk bepillantást nyerni abba, hogy hogyan is zajlik egy ilyen esemény. A munkamódszer tulajdonképpen igen egyszerű, mérőszalaggal megmértük a megfelelő nagyságúnak ítélt fák körméretét (1,3 m magasságban), meghatároztuk, hogy melyik fafajról van szó, megjelöltük krétával, és GPS segítségével bemér­tük a földrajzi helyzetüket.
És hogy miért is van szükség erre a felmérésre és mit jelent az, ha egy fa öreg?

A természetvédelmi szempontból legértéke­sebb erdők „öregek”. Természetesen a legtöbb öreg erdő nem tekinthető ún. őserdőnek – mivel területük nem elég nagy, és az emberi hatások is gyakorta érik őket - ám ettől még az eredeti értékeik jó részét megőrizhették. A Normafa erdői is természeti értékeket bőséggel megőrző, öreg erdők – pár percnyi sétára a város szélétől.

Az idős erdők legfontosabb erénye (az őserdőknek kü­lönösképpen), hogy valamennyi erdőhöz kötődő élőlény számára otthont nyújtanak – nem csak azoknak, amelyek elviselik az erdőgazdálkodással járó bolygatást, élőhelyi változásokat.

A Normafa környékén az elmúlt évtizedekben több fejlesztési elképzelés látott napvilágot, amelyek egy része veszélyez­tetheti az itt található erdők és rétek élővilágát. Legnagyobb veszélyt az erdőterület csökkentése vagy az erdők parkká alakítása jelentené.

Ez a táj arculatának megváltozása mellett komoly élőhely veszteséget jelentene, amely feltétlenül elkerülendő. A vonalas létesítmények – így utak, felvonók, sí- és nyári bobpályák kialakítása – bár nem feltétlenül jár együtt jelentős fakivágással, mindenképpen az erdőterület felszabdalását, ezáltal a klíma megváltozását jelenti.

Ezért is fontos, hogy megfelelő információval rendelkezzünk az erdő összetételével kapcsolatban és ehhez nyújtanak nagy segítséget a lelkes önkéntesek, akik mind hozzájárulnak e környék ilyen jellegű feltérképezéséhez.

Számunkra is nagyon tanulságos volt, hogy egészen más szemmel néztük az erdőt, mint eddig bármikor. Csapatunk nagy kihívás elé nézett, mivel a WWF-es kapcsolattartónk az Állatkertben megrendezett Föld fesztivál miatt nem tudott velünk maradni, így kaptunk egy gyors oktatást a fafajtákról és magáról a felmérés módszeréről, tartottunk egy próbamérést, aztán egyedül maradtunk egy térképpel, egy GPS-el, pár mérőszalaggal és két doboz fehér krétával.

A kezdeti bizonytalanság és a megfelelő ösvény keresgélése után szerencsére hamar rátaláltunk a térképen kijelölt, vizsgálandó területre.

Idővel a szemünk is ráállt az idősnek ítélt, 220 cm feletti törzskerületű fákra, ami nagyban megkönnyítette a munkát.

Közben persze jutott idő egy kis bohóckodásra és farönkökön megrendezett piknikre is.

A csapat egy része zsákokkal és kesztyűvel is készült, hogy az út közben fellelhető szemét összeszedésével is védje az erdőt. Utólag kiderült, hogy bizony indokolt volt ez a kis plusz felszerelés.

Mivel szinte minden hétköznap és hétvégén lehet csatlakozni a famérők táborához, reméljük, hogy karitászos színekben is minél többször részt vehetünk még ezen a programon.