2015. május 20., szerda

Látogatás a Tököli Állatmenhelyen


A Zöld Hiúzok munkacsoport beszámolója:


Május 17-én vasárnap a Tököl község határában kialakított Elek-Ágh Állatmenhelyen jártunk, mely már 1995 óta – húsz éve -  működik. Az állatotthonban menedékre lelnek a szerencsétlenül járt, magára hagyott, kidobott, vagy elkóborolt kutyák, akiket szükség szerint megfelelő állatorvosi ellátásban részesítenek és a későbbi váratlan szaporulat elkerülése érdekében ivartalanítanak. Miután pedig felépülnek, megpróbálnak számukra gazdát keresni, de ha mégsem lelnek örökbefogadóra, akkor életük végéig gondoskodnak róluk.


A menhely területén interaktív kutyaiskola is működik, aminek célja, hogy az új lakók könnyebben illeszkedjenek be új otthonukba.
Jelenleg csak kutyák befogadására alkalmas a hely, de terveik és céljaik között szerepel, hogy menhelyükön más, védelemre szoruló állatfajok egyedeinek is mihamarabb helyet biztosítsanak.
Sajnos - hasonlóan a többi állatvédelmi szervezethez - semmilyen állami támogatásban sem részesülnek, így csak adományokból tudják fenntartani a működésüket és nagyban számítanak az önkéntes segítők lelkes munkájára is.
A Jane Goodall Intézet rendszeresen szervez önkéntes akciókat állatmenhelyekre, ezért is örültünk nagyon, amikor az idei felhívásukra a Pálferis Karitász segítőiként mi is csatlakozhattunk.

Délelőtt 10 órakor kezdődött a program, ahogy megérkeztünk, máris megrohamoztak minket a szabadon mászkáló kutyusok. A legtöbb kutya ugyanis napközben szabadon jár-kel a menhely területén és csak a kevésbé szocializált vagy a még kölyök kutyák vannak gondosan elkülönítve. Minden lakónak saját neve és története van, megismertünk sok vidám és sajnos sok szomorú históriát is.

A menhely vezetői és a gondozók is mind nagy segítségünkre voltak az egész nap folyamán és ebédre még egy fejedelmi bográcsgulyással is kedveskedtek nekünk.

A feladataink között szerepelt a régi, megviselt kutyaházak javítása, összeszerelése, festése, a hosszú szőrű kutyusok loboncainak rendbetétele, fésülése (a bátrabbak még nyírhattak is) és nem utolsó sorban a kutyák sétáltatása. Ez utóbbi talán az egyik leghálásabb feladat, amit egy kutyamenhelyen önkéntesként végezhetünk.
Felemelő érzés kivinni ezeket a kutyákat a menhely területéről és futni velük szabadon a mezőn, látni az örömöt a szemükben, miközben egész testükben csóválnak. Ilyenkor elgondolkodik az ember azon, hogy vajon mi sétáltatjuk őket, vagy ők minket? Egyértelmű, hogy nem csak mi adtunk nekik aznap sokat, hanem mi is rengeteget kaptunk tőlük.