2015. október 7., szerda

Látogatás Teréz Anya Nővéreinél, a Szeretet Misszionáriusainál

2015. október 2-án a hajléktalansággal foglalkozó munkacsoportunk látogatást tett Teréz Anya Nővéreinél, a Szeretet Misszionáriusai budapesti VIII.kerület Tömő utcai központjában - A Hajléktalan, mélyszegénység Munkacsoport beszámolója


A látogatás célja az volt, hogy közelebbről megismerkedjünk a nővérek munkájával, és hogy a hajléktalan vagy mély szegénységben élő emberek körülményeinek, szükségleteinek feltérképezésével Karitász csoportunkkal a lehető leghatékonyabban tudjunk segítséget nyújtani a társadalom peremére szorult embertársainknak, hogy ott és úgy segíthessünk, ahol és ahogyan arra szükség van.

Az indiai származású Jessila nővér fogadott minket, aki nagyon kedves, közvetlen, jól beszél magyarul, és árad belőle a szeretet, érezhető a tekintetéből és minden szavából, hogy ő valóban élethivatásául választotta a szegények legszegényebbjeinek szolgálatát, ami a rend célkitűzése a fogadalom negyedik pontja értelmében.

Budapesten 25 éve vannak jelen Teréz Anya Nővérei, Magyarországon még két másik városban, Érden és Miskolcon van házuk. Adományokból és a calcuttai központból kapott támogatásból tartják fent magukat. A hozzájuk betérők főleg alkohol problémákkal küzdő hajléktalan emberek, számukra 14 ágy áll rendelkezésre a házban, jelenleg ebből egy foglalt, ott most egy nagyon beteg idős hajléktalan bácsi fekszik.

Hetente kétszer biztosítanak ebédelési lehetőséget, szombaton és vasárnap, alkalmanként 250-300 fő számára, emellett tartanak családi foglalkozásokat is minden szombat délelőtt. Az ebédosztás szombaton 13.30-kor kezdődik, vasárnap pedig 16 órától, a Szent József plébánián tartott közös mise után (15:00 Irgalmasság órája, Szentmise hajléktalanoknak is). Jessila nővér elsősorban a szombati napot javasolta nekünk, ha szeretnénk segíteni, mert vasárnapra mindig van elég segítő, de természetesen örömmel látnak minket bármikor, és a mostanihoz hasonló külön látogatásra is be lehet jelentkezni.

Családos anyák is sokszor keresik meg a nővéreket segítséget kérve, ilyenkor a nővérek átgondoltan segítenek, elkérik a címet, ellátogatnak a családhoz, hogy megismerjék őket, beszélgessenek velük arról, hogy pontosan mire van szükségük, és egyúttal meggyőződjenek, hogy valóban rászorulnak a segítségre, és nem csak kihasználják a nővérek segítő szándékát. A nővérek egyébként amilyen kedvesek, ugyanolyan határozottsággal tudnak fellépni, ha például ételosztásnál valaki nem tartja be a sorban állás szabályát, de ilyen helyzet ritkán adódik, Jessila nővér elmondása szerint tisztelik őket.
Rákérdeztük arra is, hogy gyűjthetünk-e nekik adományokat, ha valamire kifejezetten szükségük van. Meglepő választ kaptunk: a rendi szabályzatuk ugyanis tiltja, hogy a nevünkben bárki gyűjtést szervezzen, de arra van lehetőség bármikor, hogy adományt vigyünk nekik, a portaszolgálat 0-24 órában működik.
Terveink szerint az ősz folyamán megszervezünk egy szombati ebédosztásban segítést. Aki esetleg már most úgy érzi, hogy szívesen csatlakozna, kérjük, jelezze felénk a karitasz@palferi.hu címen.
A Szeretet Misszionáriusainak napi imája:
"Urunk, tégy méltóvá minket, hogy az egész világon szolgálhassuk embertársainkat, akik szegénységben és éhségben élnek és halnak meg. Add meg nekik a mai napon a mi kezünk által mindennapi kenyerüket, s a mi megértő szeretetünk által adj nekik békét és örömet. Uram, tégy engem a te békéd eszközévé, hogy ahol gyűlölet lakik, oda szeretetet vigyek; ahol sértés, oda a megbocsátás szellemét; ahol egyenetlenség, oda egyetértést; ahol tévedés, oda igazságot; ahol kétely, oda hitet; ahol kétségbeesés, oda reményt; ahol sötétség, oda fényt; ahol szomorúság, oda örömet. Uram, add, hogy inkább én igyekezzem vigasztalni, mint hogy vigaszra várjak; inkább én törekedjem megértésre, mint hogy megértést óhajtsak; inkább én szeressek, mint hogy szeretetet igényeljek. Mert önmagunkat elfeledve találjuk meg magunkat. Ha megbocsátunk, nekünk is megbocsátanak, és ha meghalunk, azzal ébredünk az örök életre. Amen."