2015. december 23., szerda

Adományt gyűjtöttünk az üldözött keresztényekért | Beszámoló

2015. november 28-án szombaton jótékonysági imaestet rendeztek a budapesti Szent István-bazilikában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szervezésével, ahol a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház is képviselte magát. Az est során a jordániai menekülttáborokban élő mintegy százezer keresztény család gyermekeinek oktatására, iskolai tanulmányaik biztosítására gyűjtöttek.

Gyönyörű adventi fényekkel fogadott minket a Szent István tér hangulatos vásári forgataga a bazilikánál.
Az emberek tömegével jöttek-mentek a templom bejáratain át, ahogy az ilyenkor lenni szokott. Mi már 16 óra előtt megjelentünk a helyszínen, hogy segítsünk az est előkészítésében. Pakoltuk és hordtuk a székeket az altemplomból a főhajóba az embertömegen keresztül, a bejáratok közelében pedig berendeztük az adománygyűjtő standokat. A serény csapatmunkának köszönhetően még épp időben elkészültünk a templomrendezéssel, minden és mindenki rendben a helyére került, és kezdődhetett a hivatalos program a bevonulással.

Az imaest adventi gyertyagyújtással kezdődött kopt énekek kísérete mellett. A 18 órakor kezdődő szentmisét Erdő Péter bíboros mutatta be Székely János segédpüspökkel és a kopt közösség tagjainak segítségével, majd a Szent Efrém Férfikar zenés áhítatával folytatódott a jótékonysági est. Eközben mi az adománygyűjtő standoknál szolgáltunk, tájékoztattunk, osztogattuk az imakártyákat és a szórólapokat, és megköszöntük az adományozóknak a szíves segítséget. Persze mi is bekapcsolódtunk a misébe, figyeltünk az elhangzottakra és mély áhitattal hallgattuk a gyönyörű zenét.

Az imaest különleges adventi hangulatban telt, a csodás gyertyafényben úszó bazilika mélyén felhangzó kopt férfiénekek egy teljesen más világba repítettek minket. Többen megkérdezték a nézelődők közül, hogy vajon tényleg katolikus templomban járnak-e. Aztán az utolsó vendégek eltávozásával magasztos csend borult a bazilikára. Egyszerű agapéval zártuk az estet a bazilika felső termében, ahol együtt étkezhettünk Székely János atyával, akiben egy igen tiszteletre méltó és kedves személyiséget ismerhettünk meg. Megkóstolhattuk a koptok által készített egyszerű és szakrális mintájú ízletes lepénykenyeret, amelyet ők a miséken használnak az áldozathoz. Lezárásként ismét nekirugaszkodtunk a székek-asztalok visszaviteléhez, amelyet a vidám társaság gyorsan megoldott a magára hagyott templomban. És itt bár a feladatunk véget ért, az éjszaka nagy élményekkel folytatódott tovább az adventi fények ölelésében…

Hálás köszönet a szervezőknek, hogy részt vehettünk ezen a csodálatos estén, és külön köszönet minden önkéntesnek, aki idejét és energiáját feláldozva jelen volt és segített. Biztos vagyok benne, hogy igen jó szolgálatot tettetek távoli hittestvéreink számára. Olyanoknak, mint Mirjam, aki ebben az interjúban tesz tanúságot nagy hitéről és tiszta szívéről:

http://www.magyarkurir.hu/hirek/tizeves-iraki-menekult-kislany-tanusagtetele-hit-erejerol-videoval

Az imaestről egy beszámoló cikk is megjelent a Magyar Kurir hasábjain, ahol további részleteket tudhattok meg az estről:

http://www.magyarkurir.hu/hirek/a-szeretet-hangjai-soha-ne-nemuljanak-el-jotekonysagi-imaest-az-uldozott-keresztenyekert

Kuthi Edvárd

Köszönjük az önkénteseknek, akik eljöttek és segítettek:
Hrabovszki Marianna
Kuthi Edvárd

Somodi Nándor