2016. március 25., péntek

Három nap a Mosolyfestőkkel Magyarhertelenden

Az Eruditio Oktatási Zrt. felkérte a Mosolyfestők Alapítványt, szépítsék meg magyarhertelendi gyerektáborukat.
(2016. március 22-24.)

 

A tábor területén 4 darab kb. 20 fős kis ház, egy tanári ház és 1 nagy főzőkonyha étkezővel található. A Mosolyfestők megkérdezték a Pálferi Karitászt, csatlakoznának-e. Örömmel igent mondtunk.

Március 22-én reggel 7 órakor gyülekeztünk a Népligetnél. Néhányan sajnos lebetegedtek, így 15 helyett 10-en indultunk útnak a magyarhertelendi önkormányzat kisbuszával. A Karitászt Hermesz Ágnes, Mile Viktória, Tarnai Ildikó és Fodor Krisztina képviselte. A Mosolyfestőket, Lukács Krisztinát, Forndron Karinát, Szuszékos Esztert, Pesti Leilát, Lukács Editet, és Ilonát Finnországból Balog Fruzsina vezette.
A körülbelül 3 órás út után rögtön nekiláttunk a munkának. Festői környezetben, a Mecsek lábnál tölthettük ezt a három dolgos napot. Fruzsi felolvasta Nógrádi-Molnár Kinga (Mosolyfestő alapító) levelét, aki megtervezte a megrendelők és a Mosolyfestők számára, milyenek legyenek a házak. Sablont küldött, pontosan kidolgozta és felépítette a folyamatot.

Gyakorlott és önkéntes pingálók Mosolyfestő Kriszti irányításával láttunk hozzá a feladatoknak. A kapott festékekből színeket kevertünk, felrajzoltuk zsírkrétával a házakra a mintákat, majd kitöltöttük a tervezett színek szerint a geometriai formákat. A hatszög lett a bagoly-, a négyzet a süni-, a kör a medve- és a háromszög a rókaház. Általában kettesével-hármasával dolgoztunk egy-egy házon. A színek kitöltését kontúrhúzás követte, ha foltos maradt a forma, még egy réteggel rámentünk.

Sajnos nehezítette a dolgunkat, hogy mindhárom nap nagyon hideg volt, második nap szinte egész nap esett is. S mivel a kis házak is nyári időjáráshoz épültek, hiába kaptunk radiátorokat, nem igazán tudtunk felmelegedni. De kitartóak voltunk, sőt, leleményesek. Mindent magunkra vettünk, amit találtunk. Voltak, akik pokrócba bugyolálva festegettek. Fruzsi még a zokniait is beáldozta, amiből kesztyűt készített azoknak, akik nem hoztak.

Mindhárom nap áldás volt az ebédidő, a közeli panzióban jól tartottak minket, ráadásul itt fel is tudtunk melegedni. Az ebédet és a vacsorát a táborba kértük, hogy ne veszítsünk sok időt. Maga a polgármester asszony hozta el nekünk nap mint nap a csomagokat.

Minden nehézség ellenére nagyon jól éreztük magunkat. Végeztünk a négy kis házzal, a tanárit pedig nemsokára – kicsit melegebb időben – hullámzó tengerré változtatják a Mosolyfestők egy szűkebb különítménye. Jó volt őket megismerni, pár napot együtt lenni. Biztos vagyok benne, hogy folytatódik az együttműködésünk, hisz nagyon sok tervük van, csupa jó dolog.

Oly’ figyelmesek a Mosolyfestők: hazafelé a buszon megleptek minket egy-egy mosolyfestős vászontáskával. Nagyon örültünk az ajándéknak.