2016. március 4., péntek

Modesta miséje - estebéd szegény barátaink számára | Beszámoló

Modesta miséje a Szent József templomban - 2016. február 21., vasárnap, 15.00 | A szentmisét bemutatta: Székely János esztergom-budapesti segédpüspök.

Utána vendégül láttuk a Szent Egyed Közösség szegény utcán és hajléktalanszállón élő barátait és a Teréz anya nővéreinek szegény barátait a templomban megterített asztalokkal, finom estebéddel. 

Kuthi Edvárd beszámolója:


Ezúton is hálásan köszönöm sokak érdeklődését és önzetlen segítségét a Modesta miséjén. Hagy osszam meg veletek az élményeimet pár sorban:

Jómagam már dél előtt odamentem, ahol a szervezők tárt karokkal fogadtak, örömmel vártak, számítottak rám. Akik ott voltunk, rögtön nekiálltunk kihordani és felállítani a sörpadokat és asztalokat, majd mindegyiket megterítettük, feldíszítettük. Közben készültünk a misére is, valamint a misére érkezők méltó fogadására és az utána következő szeretetvendégség megvalósításának részleteire.

Majd elérkezett a pillanat, kinyitottuk a templomkaput, és a rengeteg szegény ember csak úgy özönlött be a hatalmas templomtérbe. Mindegyiküknek adtunk egy mécsest és egy papírlapot, amire felírhatták egy elhunyt szerettüknek a nevét, akiért a misén imádkozunk majd. Megható volt látni, hogy mennyire megilletődötten, illedelmesen viselkednek a belépő emberek. Elérzékenyülve figyeltem, ahogy egyikük megállt a templom előtt, elővette a fésűjét, és megfésülködött, majd csak ez után merészkedett be a belső térbe.

A mise nagyon szép és meghitt volt, mély érzéseket fakasztott mind Székely János atya őszinte, nélkülözőkhöz forduló beszéde, mind az elhunyt hajléktalanokról megemlékező gyertyagyújtás szertartása. A szentmise befejezésének pillanatában pedig megkezdődött a szeretetvendégség, minden rászoruló helyet foglalhatott a terített asztaloknál, önkénteseink pedig kiosztották a finom bográcsban főtt húslevest és pincepörköltet, valamint a süteményeket. Személyes élményem, hogy az egyik hölgynek annyira ízlett a leves, hogy kifejezetten ezért kért belőle repetát. A 300 vendég helyett becslések szerint végül úgy 400-an jöttek végül el, de még így is jutott elegendő étel az éhes emberek számára. Csodás élmény volt mindezt cselekvő jelenlétünkkel testközelből átélni. Végül természetesen nem maradhatott el a rendrakás, a padok, asztalok összerakása, kihordása, és a búcsúzkodás megható pillanatai.

Áldott időket élhettünk át.

Egy hajléktalan barátnőnk levelét a szervezőkhöz az alábbiakban mellékelem, aki megfogalmazta és leírta mit jelentett neki ez az alkalom.

"Nagyon méltó, felszabadító és megtisztelő volt a vasárnapi alkalom, Modesta Miséje.
Az a vendégem, aki ismerősei közé ült, ő is erősen a hatása alá került, megrendülve-megtisztelve
köszönte meg a meghívást, ami Titeket, Téged illet.

Ezúttal átadom a köszönetét!

A két tulipán-asztali dísz, amit a Mise emlékezete miatt hoztunk el, naponta emlékeztet erre az élményre,
erősíti meg a reményünket.

A templomban felterített asztalok látványa olyannyira Húsvétivá tette a Misét, ami, bizonyára, sokakban
nyithatott meg újrakezdés iránti bizodalmat, a keserves múlt hátrahagyását, illetve annak lépésről, lépésre való elengedését.

Nagyon erős élmény volt!
Köszönet a Miséért.
Köszönet a szeretet-vendégségért.
Köszönet a reményért."

Egy cikk is íródott az eseményről, melyet itt találtok:

http://www.magyarkurir.hu/hirek/az-elhunyt-hajlektalanokert-bemutatott-szentmise-utan-asztalt-teritettek-templomban-szegenyeknek

A következő hasonló alkalom a Húsvétot követő irgalmasság hetének hétvégéjén várható. 

A programon a Pálferi Karitász önkéntesei közül Kuthi Edvárd és Tarnai Ildikó vett részt.