2016. december 21., szerda

Angyalváró | Beszámoló

Péntek kora hajnalban gyűltünk össze, hogy elinduljunk együtt a hosszú hétvégére és egy kis örömöt vihessünk, oda ahova kell. A buszunk vitte el a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, Pálferi Karitász és a Magyar Cserkészszövetség közösen összegyűjtött ajándékait a Böjte Csaba által vezetett otthonokba. Összesen több mint 430 dobozt szállítottunk el Erdélybe, amit a lelkes adakozóktól kaptunk.


Személy szerint nem tudtam elképzelni, hogy mi és hogyan lesz, de végül életem egyik legemlékezetesebb és legmeghatóbb útja lett.
Első állomásunk a Nánási út volt, a Magyar Cserkészszövetség telephelye, ahol a megszámlálhatatlan mennyiségű ajándékkal teletömtük a buszunkat, amit előtte ott állítottak össze és tároltak. Utána már indulhattunk is tovább Erdélyország szívébe. Hosszú utunk során még városnézésre is volt időnk, Kolozsvár nem csak a nóta szerint szép város, hanem a valóságban is ámulatba ejtő volt.


Este végül épségben meg is érkeztünk Parajd városába, ahol gyorsan, melegében még kipakoltuk az ajándékokat. Ám a pihenés még messze volt... Az mennyei vacsora (amit a helyiek biztosítottak nekünk) után elkezdhettük a maradék ajándékot becsomagolni, amit itthon már nem tudtunk. Este várakozással tértünk nyugovóra, hogy vajon a másnap milyen eseményeket tartogat a számunkra. A hajnalok hajnalán való ébresztőnek nehezen, de sikerült engedelmeskednünk. Csoportunk két részre szakadt, voltak, akik segítettek a buszokba pakolni a cipős dobozokat, és voltak, akik már reggel mentek a bányába. Harmadik alkalommal megrendezett Angyalváró programon vettünk részt. A nap fergeteges hangulatban telt, az egész sóbarlang visszhangzott a gyerek kacajoktól.


A mi feladatunk az volt, hogy a gyerekekkel játsszunk, kézműves foglalkozást tartsunk nekik. Ám nem csak mi szórakoztattuk őket, hanem voltak koncertek híres fellépőkkel (köztük Pintér Béla és Palcsó Tamás is).


Lent nagyon kellemes időjárás volt, de amikor a műsorszámok után, este felé, a felszínre értünk megéreztük, hogy azért mégis csak december van és friss sós levegőt felcserélte a gyönyörű havas táj. A programok után viszont még közel se volt vége a napnak, este a művelődési házban hatalmas vacsora volt, ahol a Szent Borbála Napközi Otthon a segítőket megvendégelte helyi finomságokkal. Az este folyamán nem csak a mulatozásnak volt helye, hanem a köszöneteknek és meghatódásnak is. A legszebb eseménye az estének az volt, amikor a sanyarú körülmények között élő gyerekek (akik a Napközi Otthonba járnak) előadásukkal és apró, ám szívből jövő, ajándékukkal megkönnyeztettek minden segítőt.


Vasárnap kipihenhettük az előző nap fáradalmait, reggel szabad program volt, és fakultatívan el lehetett látogatni a helyi templomokba és ott a helyiekkel együtt részt vehettünk a szent misén. Délután pedig buszra szállva ellátogattunk Korondra, Farkaslakára ahol megtekintettük Tamási Áron sírját.


Este mi, gimis diákok és kísérő tanárnőnk együtt összeütöttünk magunknak egy kis vacsorát, amit aztán megosztva hosszú beszélgetések közepette el is fogyasztottunk. Hétfőn aztán reggel hatkor indultunk is haza, útközben láthattuk hogyan készülődnek és indulnak el a napjukra a marosvásárhelyi lakosok és még a város korai fényében úszó nevezetességeit is meglátogattuk. Utunk során betértünk még Szatmárnémetibe, ez volt utazásunk utolsó külföldi megállója. A város különböző színeivel, formáival és apró utcácskáival felejthetetlen emléket okozott nekünk. Ám a hosszú utazás korán sem ért még véget, késő este érkeztünk meg újra gyönyörűséges otthonunkra, Budapestre. Ezen az utazáson, úgy érzem, mindenki sokkal, több ajándékkal tért haza (persze nem tárgyival), mint amennyit valaha el lehetne vinni és segíteni vele.


A fotók és beszámoló: Bálint Barnabás, a Budapesti Ward Mária Gimnázium végzős diákja 

Pálferi Karitász önkéntesek, akik ott voltak Parajdon: Erdősi Angelika és édesanyja, Erdősi Tiborné, Marika, Vitéz Éva és Fodor Krisztina

Köszönjük mindenkinek, aki segített, cipősdobozt, csomagolópapírt, vagy egyéb ajándékot, adományt hozott, vagy szállításban segített. Itt engedjék meg, hogy kiemeljük Káposztai Beát, aki 70 cipősdobozt gyűjtött össze a férjével.

Még több fotó itt. Képek: Fodor Krisztina >>>
Kis-Szölgyémi János videóbeszámolója (30 epizód) >>>

Előzmények >>> 

Teljes névsor, akik utaztunk:
Bábiczki Andrea
Bálint Barnabás
Bánpataki Ádám
Bársony Kristóf
Bogáthy Emese
Csapodi Borbála
Csuzdi Péter
Dánfi Lucia
Dr. Kósa Nikoletta
Dr. Papp Noémi
Erdősi Angéla
Erdősi Tiborné Marika
Fodor Krisztina
Héricz-Zöldes Zsolt
Karika Tünde Diána
Kis-Szölgyémi János
Pálinkás János
Pálinkás Márk
Papp Tália
Reznik Ildikó
Szolnoki Máté
Vitéz Éva