Civil tudástár

Kedves Olvasó!

Ezen az oldalon azokat az anyagokat, dokumentációkat, beszámolókat gyűjtjük össze, amiket nyilvánosan közkinccsé tehetünk, amelyeket a képzéseken, tréningeken, fórumokon kapunk, vagy mi magunk, önkéntes tapasztalataink által írunk.

______________________________________

2015. november 19. Pest Megyei Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány 25. éves jubileumi konferenciája 

A konferencián Farkas Anita Csilla, Kapás Rajmund és Deák Beáta képviselte a karitászt.

Gyönyörű helyszínen, a Pest Megyei Önkormányzat Dísztermében rendezték meg az eseményt, ahol az elmúlt 25 év munkájáról kaptunk átfogó képet.

Az alapítvány elsősorban a 3 helyszínen is megvalósuló táboroztatással foglalkozik Pest Megyei gyerekek részére. A helyszínek: Kismaros 80, Zamárdi 170, és Kóspallag 30 fő befogadó képességgel. Ezeken a helyszíneken önkéntes munkára nagy szükségük van, főként október és május között, amikor nincsenek táborlakók. :) Az Önkéntes Központ Alapítvánnyal vannak kapcsolatban, ők szerveznek nekik önkénteseket. A szálláshelyek egyébként kiadók, 1700-2100 Ft/éj áron.

Nagyon kedvesek és nyitottak voltak bármilyen együttműködésre a Karitásszal.

______________________________________

2015. november 2. HUMUSZ SZÖVETSÉG - Nulla Hulladék Konferencia

KAPÁS RAJMUND BESZÁMOLÓJA:


Hallottam már korábban a Humusz Szövetségről - és ahogyan már említettem - érdekel a komposztálás lehetősége lakókörnyezetem közösségi szintjén is, de ez idáig nem tájékozódtam az általuk nyújtott lehetőségekről és tulajdonképpen nem is rendelkezem tevékenységükről használható információkkal.
Elmentem a konferenciára, mert tudtam, hogy a Karitásznak fontos a jelenlét, az elhangzó információk nyújtotta lehetőségek ismerete.

Bárdos Iván - Nagykovácsi Természet-és Környezetvédő Egyesülettől
http://www.nate.hu/

17 ebből 15 aktív tagja van, akik úgymond nem csak ott laknak, de igyekeznek tenni is a környezetükért. Lényegében a környező erdőről és a komposztálás helyi népszerűsítéséről beszélt. 2 jelentős kompsztláda beszerző és szétosztó akciójukról beszélt. Ők és más nem budapesti szervezet is elakadtak az újabb komposztládák beszerzésében. Elmondásuk szerint az egyutas raklapokból bárki elkészítheti.

Másik probléma, hogy több szervezet is küszködik az önkéntesek toborzásával és aktivizálásukkal. Hogyan is kéne ezt jól csinálni?

Tracey Wheatley - Átalakuló Közösségek és a hulladék kincsesládája
http://kozossegek.atalakulo.hu/kiskozossegek-atalakulasban

Nekem ez tetszett leginkább. Arról beszélt, hogy fel kell mérni az egyes közösségek tagjainak a rendelkezésre álló erőforrásait és minél kevesebb külső segítség nélkül abból kell gazdálkodni. Ilyen formán még a hulladék is erőforrás, ami még nem szemét. Ami szükséges a működőképes kis közösségeknek, az egy jól átgondolt rendszer és bizalom. Több már működő kis közösségről beszélt, melyek közül a Pécsieket emelte ki. Ők profik, tőlük érdemes tanulni. Egy példa, hogy mi minden számíthat erőforrásnak, ill. újrahasznosítható anyagnak. Biobrikett gyártásban még az elfogyasztott dió és szotyi héját is felhasználták. Persze erre föl kell hívni a figyelmet és összegyűjteni...

Harazin Dorotty a Humusz Szövetségtől - Gyakorlati nulla hulladék tippek civil szervezeteknek

Én meglepődtem, amikor azt monda, hogy 7 főből áll a szervezetük és 150 önkéntes segítségével további 1 - 1,5 aktív tag munkáját tudják ellátni.

- Említette többek között a bevásárló közösségüket. Aki csatlakozik, az közvetlenül a termelőktől vásárolhat. http://www.humusz.hu/humusz-batyu
- Beszélt a Humusz Házról: http://www.humusz.hu/partolo_tagsag_maganszemelyeknek
- És kiemelném még a tárgyi adományok szabad áramlását biztosító honlapjukat. http://tulsokcucc.hu/

Szeretettel várnak minket, hogy megbeszélhessük, miben lehetünk egymás segítségére. :) Harazin Dorottya dorka@humusz.hu

Woki Zoltán - Egy hulladékégető megakadályozásának története

Azt hiszem ez nem a mi asztalunk, de érdekes volt meghallgatni, hogy milyen kreatívak voltak a tüntetések, a figyelemfelkeltések terén és milyen felkészültséget és veszélyeket hordoz magában, ha valaki szembeszáll civilként bizonyos beruházó cégekkel, melyek az emberek életkörülményeinek kárára szeretnének nyerészkedni. Erről egy könyv is született: http://szentgotthard.net/hirek/2015-04-30/konyv-az-ujkori-szentgotthardi-csatarol

Végül, de nem utolsó sorban Pabló (Vágvölgyi Gusztáv) beszélt az Inspi-Ráció egyesület nyújtotta szervezet- és közösségfejlesztés lehetőségeiről. http://inspi-racio.hu/

A nap további részében több kisebb csoportot alkottunk egy-egy téma köré szerveződve, hogy megpróbáljuk kitalálni "Hogyan tovább?"

- Komposzt program általános- és középiskolákban
- Közösségfejlesztés (egyén motiválása)
- Helyes hulladékgazdálkodás fontosságának a fejekben való elültetésének lehetőségei
- Civil tiltakozás pályázati anyagok beadásának papírpazarlása kapcsán
______________________________________

Hasznos cikkek, olvasmányok:

Az alábbi cikk kapcsán készült egy tanulmány, amiben összevetették a hajléktalan ellátás költségeit a támogatott lakhatás költségeivel (2015.10.15.):

Mennyibe kerül nekünk a lakhatási válság? És mennyibe kerülne a megoldása?